Stichting Kinderen van Spituk

De stichting ‘Kinderen van Spituk’ is opgericht in 2006 naar aanleiding van een bezoek aan het Pegon Phagspa Nastan Bakula Institute in Spituk, Ladakh, Noord-West India.

Hier krijgen kinderen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar opvang en onderwijs. Het Pegon Institute is genoemd naar Zijne Heiligheid Bakula Rinpoche, die zich tot zijn overlijden, op hoge leeftijd, heeft ingezet om zoveel mogelijk kinderen uit de afgelegen streken in de Himalaya een kans op onderwijs te geven. De ouders van deze kinderen zijn veelal arme nomaden.

Het schooltje valt onder de bescherming van het eeuwenoude Spituk klooster. Het ligt 10 km van het stadje Leh op een hoogte van zo’n 3500 m. Het gebied heeft een woestijnklimaat. Het is er heel droog en stoffig. Alleen langs de rivier de Indus is een strook groen. Vanaf mei/ juni, als de winter geweken is, worden er tomaten gerst, linzen, boontjes en bloemkool verbouwd. Aan fruit vindt men er abrikozen, appels en peren. Er worden ook verse groenten aangevoerd uit Srginagar (400km van Leh). In de winter is er schaarste. De aanvoer van verse producten is niet mogelijk doordat de wegen niet meer begaanbaar zijn.

Het is voor de schoolleiding van het Pegon Institute een voortdurende zorg om de kinderen te kunnen geven wat ze nodig hebben en om mogelijkheden te creëren waardoor meer kinderen ook opgevangen kunnen worden.

  1. Het kunnen voorzien in de basisbehoeften van de kinderen: elke dag gevarieerde volwaardige voeding;
  2. Gezondheidszorg;
  3. Onderwijs: studiemateriaal, schoolbenodigdheden, leraren.